Zoetermeer,
10
juli
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

NVMP stimuleert internationale aanpak e-waste

Biometrisch+Boarden

De NVMP maakt de ‘NVMP-StEP E-waste Academy’ van de Universiteit van de Verenigde Naties mogelijk. Daar komt een select, internationaal gezelschap van wetenschappers en experts bijeen om na te denken over oplossingen voor het wereldwijde probleem van elektrisch afval (e-waste). De E-waste Academy had plaats van 25 - 29 juni in Accra, Ghana. Deelnemer Thabo Tsasanyane uit Lesotho: "Mijn inzicht in de economische en milieukundige aspecten van de ewaste regelgeving is gegroeid door deze Academy."

Tijdens de E-waste Academy benaderen zo’n twintig geselecteerde wetenschappers en onderzoekers uit twaalf verschillende landen en meerdere experts het e-wasteprobleem over de volle breedte: zowel politieke, technologische, economische als sociale aspecten komen daarbij aan bod. Het doel is de laatste wetenschappelijke inzichten met elkaar te delen en samenwerking op het gebied van onderzoek te stimuleren. Ama Pomaa uit Ghana: "Met name de best practices en de integratie van het gebruik van eenvoudige middelen voor duurzaam e-waste management waren zeer waardevol."

Jaarlijks belanden veel gebruikte elektrische apparaten op een plek waar ze niet thuishoren: in de vuilnisbak of in een ontwikkelingsland waar bij de inzameling en de recycling weinig rekening wordt gehouden met mens en milieu. De NVMP vindt het belangrijk dat alle op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. Niet alleen in ons land maar ook daarbuiten. Daarom maakt de NVMP de E-waste Academy mogelijk. In de NVMP zijn de producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting verenigd.

De NVMP-StEp E-waste Academy is een initiatief van de Verenigde Naties-universiteit in samenwerking met StEP (Solving the E-waste Problem). StEP is een partnership van verschillende VN-organisaties, het bedrijfsleven, de wetenschap, overheden en nietgouvernementele organisaties (zie www.step-initiative.org). Dit jaar is de eerste E-waste Academy. In 2009 en 2010 werden vergelijkbare E-waste Summer Schools georganiseerd, eveneens mogelijk gemaakt door de NVMP.

[Einde bericht]

Boilerplate

De Vereniging NVMP is in 1999 opgericht en vertegenwoordigt 1.600 producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten en energiezuinige verlichtingsapparatuur in Nederland. Deze producenten en importeurs hebben het landelijke systeem opgezet voor de verantwoorde inzameling en duurzame verwerking van elektrische apparaten en energiezuinige verlichtingsapparatuur. De uitvoering ervan is ondergebracht bij nonprofitorganisatie Wecycle.

Deel dit bericht

Laatste nieuws