Zoetermeer,
17
juli
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Inzameling e-waste blijft in eerste half jaar gelijk

Wecycle voegt ICT-apparaten toe aan scope

Wecycle heeft in het eerste half jaar van 2012 54 miljoen kilo afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste) ingezameld. Dit is net zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Wecycle verzorgt sinds februari ook de inzameling en recycling voor de producenten van ICT-apparatuur. Dit was in de eerste zes maanden in totaal 6,5 miljoen kilo extra ewaste dat via Wecycle is ingezameld en gerecycled. De stichting zamelt nu alle apparaten met een stekker of batterij in.

Invloed economie
Er zitten verschillen tussen de diverse productcategorieën. Zo daalde de inzameling van koel-/vriesapparaten met 4%. Ook de inzameling van groot witgoedapparaten daalde met 1%. De omstandigheden in met name de bouw- en woningmarkt zijn hier debet aan. De inzameling van TV’s nam toe met 2%. Een reden kan zijn dat veel mensen een nieuwe televisie hebben gekocht met het oog op de grote sportevenementen deze zomer, zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen. Hierdoor zijn er meer afgedankte TV’s ingeleverd.

Voor de overige apparaten en energiezuinige lampen stabiliseerde de inzameling zich op het niveau van vorig jaar. In 2011 zamelde Wecycle in totaal een recordaantal van 110 miljoen kilo e-waste in.

Registratie
Wecycle is dit jaar gestart met de registratie van gerecycled e-waste. Dit e-waste is door andere partijen dan Wecycle afgegeven aan erkende recyclingbedrijven. Wecycle heeft hiervan het volume en het percentage hergebruik gecontroleerd.

In de eerste 6 maanden van 2012 heeft Wecycle 5 miljoen kilo e-waste geregistreerd. Dit brengt de totale hoeveelheid e-waste die het eerste half jaar gecontroleerd en verantwoord is gerecycled op 65,5 miljoen kilo.

[Einde bericht]

Boilerplate

Over NVMP

De Vereniging NVMP is in 1999 opgericht en vertegenwoordigt 1.600 producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten en energiezuinige verlichtingsapparatuur in Nederland. Deze producenten en importeurs hebben het landelijke systeem opgezet voor de verantwoorde inzameling en duurzame verwerking van elektrische apparaten en energiezuinige verlichtingsapparatuur. De uitvoering ervan is ondergebracht bij nonprofitorganisatie Wecycle.

Over Wecycle

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. Meer informatie: wecycle.nl.

Deel dit bericht

Laatste nieuws