Zoetermeer,
07
november
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Groei inzameling e-waste stokt

Wecycle merkt gevolgen crisis

Wecycle heeft in de eerste negen maanden van dit jaar 91 miljoen kilo afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (ewaste) ingezameld. Dit is 5% minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de start van het inzamelsysteem in 1999 dat de ingezamelde hoeveelheid daalt.

De economische crisis is een belangrijke reden voor de dalende inzameling. Doordat consumenten minder elektrische apparaten kopen, daalde bij de winkels de inzameling van afgedankte apparaten. De inzameling van koel-/vriesapparaten, TV’s en groot witgoedapparaten daalde met 3 tot 4%. De inzameling van kleine elektrische apparaten bleef gelijk. Wecycle richt zich in haar communicatie veel op deze groep apparaten.

De inzameling van ICT-apparaten daalde met meer dan 25%. Naast de economie speelt hierbij een belangrijke rol dat er steeds minder zware beeldbuismonitoren worden afgedankt. Deze apparaten verdwijnen uit de huishoudens en er komen steeds lichtere apparaten voor terug. Ook de situatie op de kantorenmarkt is zichtbaar in de resultaten. Er is 6% minder tl-buizen ingezameld.

In 2011 zamelde Wecycle een recordaantal van 128 miljoen kilo e-waste in. De verwachting over heel 2012 is 122 miljoen kilo in te zamelen. Daarnaast verwacht Wecycle 18 miljoen kilo e-waste te registreren. Dit e-waste is door andere partijen dan Wecycle afgegeven aan erkende recyclingbedrijven. Wecycle heeft hiervan het volume en het percentage hergebruik gecontroleerd.

[Einde bericht]

Boilerplate

Over NVMP

De Vereniging NVMP is in 1999 opgericht en vertegenwoordigt 1.600 producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten en energiezuinige verlichtingsapparatuur in Nederland. Deze producenten en importeurs hebben het landelijke systeem opgezet voor de verantwoorde inzameling en duurzame verwerking van elektrische apparaten en energiezuinige verlichtingsapparatuur. De uitvoering ervan is ondergebracht bij nonprofitorganisatie Wecycle.

Over Wecycle

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. Meer informatie: wecycle.nl.

Deel dit bericht

Laatste nieuws