Amsterdam ,
07
mei
2013
|
09:38
Europe/Amsterdam

NPM levert groeikapitaal voor expansie FibreMax

Innovatieve kunststofkabel klaar voor verovering wereldmarkt

Participatiemaatschappij NPM Capital neemt een belang van 25% in FibreMax, een innovatieve producent  van statische kabels uit Joure. FibreMax maakt via een uniek procedé een superkabel die lichter, sterker en duurzamer is dan traditionele staalkabels. Met het groeikapitaal dat NPM Capital als nieuwe aandeelhouder inbrengt, gaat de onderneming een verkooporganisatie opzetten die de superkabel gaat afzetten in mijnbouw, offshore, bouw en constructie, zwaar transport en zware industriële toepassingen.

FibreMax is vijf jaar geleden opgericht door Rinze van der Schuit. Hij bracht de innovatieve technologie van het ‘Endless Winding’ mee uit een bedrijf dat hij eerder oprichtte, dat kabels maakt voor de zeilindustrie. Een robot wikkelt supervezels als Twaron en Dyneema honderden keren volstrekt regelmatig en onder exact dezelfde spanning, tot de gewenste breekkracht ontstaat.

De kabel, die tot 5000 meter lang kan zijn, is bij dezelfde breekkracht 80 tot 90% lichter dan staalkabel en 10% dunner. Omdat er geen wrijving ontstaat tussen de vezels binnen de gesealde kabel, vraagt de kabel geen onderhoud en gaat hij veel langer mee. FibreMax is het enige bedrijf ter wereld dat in staat is een dergelijke duurzame kabel te inwikkelen die kan concurreren met staalkabels in de zware industrie.

“We hebben een uniek productieproces, een robot die de kabels kan maken en een snel groeiende orderportefeuille”, zegt directeur-aandeelhouder Van der Schuit. “Zelfs als een andere partij onze patenten zou schenden, dan heeft hij nog zeker vijf jaar nodig om een machine te bouwen en de benodigde ervaring op te doen. Dat geeft ons de tijd om wereldwijd onze positie op te bouwen in alle toepassingsmogelijkheden die onze kabel biedt.”

FibreMax heeft een uniek product dat de kabelindustrie gaat veranderen. Wij verstrekken graag het groeikapitaal dat nodig is om het potentieel van deze onderneming te helpen realiseren, zo lang als deze expansiefase duurt en zo ver als die reikt. Wij kijken uit naar een lange, duurzame samenwerking en zijn erg content dat FibreMax onderdeel gaat uitmaken van de NPM-familie
Jan Willem Baud - Directeur NPM Capital

Het bedrijf bediende in het verleden al toonaangevende klanten als Huisman Equipment en ziet daarnaast grote orders en aanvragen binnenkomen uit verschillende wereldwijde industrieën. De gerobotiseerde productie vraagt, ook na een sterke vergroting van de productiecapaciteit die nu wordt voorbereid, de aandacht van slechts enkele mensen en de investering in een nieuwe machine kan FibreMax zelf financieren. De opzet van een internationale verkooporganisatie om de wereldwijde expansie te versnellen, vraagt zowel in mensen als in geld een grotere investering, waarvoor FibreMax aanvullend kapitaal zocht.

NPM Capital is opgetogen over de participatie omdat die perfect past in de missie van de participatiemaatschappij, zegt CEO Jan Willem Baud. “FibreMax heeft een uniek product dat de kabelindustrie gaat veranderen. Wij verstrekken graag het groeikapitaal dat nodig is om het potentieel van deze onderneming te helpen realiseren, zo lang als deze expansiefase duurt en zo ver als die reikt. Wij kijken uit naar een lange, duurzame samenwerking en zijn erg content dat FibreMax onderdeel gaat uitmaken van de NPM-familie.”

Boilerplate

Over NPM Capital
NPM Capital investeert vanuit Amsterdam en Brussel in middelgrote tot grote ondernemingen. NPM Capital is een toonaangevende financiële partner met meer dan 60 jaar ervaring in het financieren van buy-outs en het verstrekken van groeikapitaal in de Benelux. NPM Capital beheert een portefeuille van meer dan 25 participaties.

Over FibreMax
FibreMax maakt lichtgewicht precisiekabels uit kuststofvezels of koolstof voor mijnbouw, offshore, zwaar transport en zware industriële toepassingen. De kabels worden gemaakt van kunststofvezels als Twaron en Dyneema of van koolstof  met een uniek productieproces dat gebruik maat van ‘endless winding’-technologie. Zij zijn lichter, dunner, sterker en duurzamer dan traditionele staalkabels en worden exact op 0,1% nauwkeurig op specificatie gemaakt.
 

Investormatch - Groeifinanciering voor FibreMax

07
mei
2013
www.investormatch.nl

Profnews - NPM Capital neemt belang in FibreMax

07
mei
2013
www.profnews.nl
Deel dit bericht

Laatste nieuws