Varsseveld,
29
augustus
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Kramp fuseert met Deense branchegenoot Grene

Groothandel heeft klanten in 22 Europese landen meer te bieden

Kramp+%26+Grene+together

Kramp en Grene, twee van Europa’s grootste technische groothandels in onderdelen en service voor de agrarische industrie, bundelen hun krachten. De twee ondernemingen vullen elkaar aan zowel in assortiment als geografisch. De gefuseerde onderneming wordt straks marktleider in vele landen met een omzet van 625 miljoen euro in 22 Europese landen. De fusie zal significante synergievoordelen opleveren, aldus de directies van beide ondernemingen. De service aan klanten is bij zowel Kramp als bij Grene per land georganiseerd en dat blijft zo.

Kramp, dat de laatste 10 jaar transformeerde tot een sterk e-business georiënteerd bedrijf, is marktleider in Nederland, Duitsland en België en heeft daarnaast een vooraanstaande positie in een aantal andere Europese landen. Grene is op basis van hetzelfde businessmodel marktleider in Scandinavië, de Baltische staten en Polen. De twee bedrijven zijn via een joint-venture al enkele jaren samen actief in Rusland. Voor de in totaal bijna 2400 medewerkers heeft de integratie geen gevolgen. Door het uitbouwen en versterken van bestaande marktposities en het starten van nieuwe activiteiten in Oost- en Zuidoost-Europese markten moet de nieuwe combinatie rond 2017 uitkomen op een omzet van circa 1 miljard euro.

Eddie Perdok, CEO van Kramp
Wij opereren in een versnipperde markt. In die markt hebben wij een voorsprong opgebouwd niet alleen in schaalgrootte, maar vooral ook in service, online verkopen (e-business), technische ondersteuning en nachtdistributie, daar waar onze klanten zitten. Die voorsprong willen we verder uitbouwen om ze de beste lokale service te bieden. Zo kunnen we onze onderneming sterk en winstgevend houden.
Eddie Perdok, CEO van Kramp

De technische groothandels staan vanouds dicht bij hun klanten. Verkoop en service zijn regionaal georganiseerd in de taal en de stijl van het land. Wat er verandert is dat de klant in elk van die landen kan kiezen uit een groter aanbod van onderdelen en accessoires. Het assortiment zal de komende jaren sterk groeien.

Een synergieteam onder leiding van Carsten Thygesen, CEO van Grene, gaat onmiddellijk aan het werk om de voordelen te realiseren. “We zullen ons primair richten op uitbreiding van het assortiment en gezamenlijke inkoop. Afgezien van de voordelen in assortiment mogen onze klanten niets merken van de integratie. De levering van gemiddeld zo’n 13.000 bestellingen per dag mag op geen enkele manier verstoord worden. Dat vraagt grondige voorbereiding en professionaliteit in de uitvoering”, aldus Carsten Thygesen.

De fusie tussen Kramp en Grene komt tot stand door een aandelenruil. De eigenaar van Grene, de Deense investeringsmaatschappij Schouw, krijgt een 20% belang in Kramp. De aandeelhouders van Kramp, waaronder het management en participatiemaatschappij NPM Capital behouden hun aandelen en hebben straks samen een belang van 80% in het gefuseerde bedrijf. Dankzij de aandelenruil blijft de vermogenspositie sterk, met een solvabiliteit van tegen de 40% en een bescheiden rentedragende schuld.

Kramp en Grene zijn geen onbekenden van elkaar, zegt Eddie Perdok. “Wij werken al sinds 1998 samen en hebben in 2008 een joint venture in Rusland gestart. Het management van beide bedrijven kent elkaar en er is een wederzijds respect gegroeid. Er zullen geen wijzigingen komen in het management van beide ondernemingen.” Grene blijft onder het bestaande management van Carsten Thygesen en zijn team opereren. Het nieuwe holdingbestuur, bestaande uit Eddie Perdok (CEO) en Hans Scholten (CFO) stuurt beide bedrijven aan. “Er is dus geen sprake van integratie van bestuur of een herschikking van functies.”

De voorgenomen fusie is voorgelegd aan de Ondernemingsraden van beide ondernemingen en de mededingingsautoriteiten in Polen en Rusland. Naar verwachting wordt de transactie nog voor het einde van het jaar afgerond.

 

Boilerplate

Over Kramp
Kramp is een groothandel in technische onderdelen en service die een compleet assortiment levert aan dealers en reparatiebedrijven in landbouw, tuin- en bosbouw. Dankzij een uitgebreid assortiment, een hoge voorraadpositie, snelle levering en een perfecte e-businessoplossing is Kramp een betrouwbare en niet weg te denken partner voor haar klanten. Kramp dat is opgericht in 1951 houdt nog steeds zijn hoofdkantoor in Varsseveld en is actief in 16 Europese landen.

Over Grene
Grene is een groothandel in technische onderdelen en service die een compleet assortiment levert aan dealers en reparatiebedrijven in landbouw, tuin- en bosbouw. Dankzij een uitgebreid assortiment, een hoge voorraadpositie, snelle levering en een perfecte e-businessoplossing is Grene een betrouwbare en niet weg te denken partner voor haar klanten. Met een hoofdkantoor in de Deense stad Skjern, is het bedrijf al bijna 100 jaar, sinds 1915, actief en is marktleider in Scandinavië, de Baltische staten en Polen. Grene is in een joint venture met Kramp actief in Rusland.

Over de aandeelhouders
Kramp is eigendom van het management en van participatiemaatschappij NPM Capital. NPM heeft Kramp de afgelopen jaren ondersteund bij haar ambitieuze Europese groeidoelstellingen en maakte de opening van meerdere nieuwe verkoopkantoren en magazijnen binnen Europa mogelijk.

Grene is volledig eigendom van Schouw & Co, een investeringsmaatschappij die is genoteerd aan de beurs van Kopenhagen. Sinds de overname door Schouw in 1988 heeft Grene zich ontwikkeld van een Deense groothandel tot marktleider in Scandinavië en in Polen met ambities voor verdere expansie in Oost-Europa.

 

Deel dit bericht

Laatste nieuws