Almere,
18
december
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Werknemers krijgen meer inspraak in zakelijk vervoer

Grote kansen voor mobiliteitsbudget en mobiliteitskaart binnen bedrijfsleven

Het bedrijfsleven maakt nog niet optimaal gebruik van de huidige vervoersoplossingen voor zakelijk verkeer. Vooralsnog houden de meeste organisaties hardnekkig vast aan voor de hand liggende oplossingen, zoals de leaseauto of de vaste kilometervergoeding. Medewerkers worden hierdoor niet gestimuleerd om zo efficiënt en voordelig mogelijk te reizen. Dit zal de komende jaren sterk gaan veranderen, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Mobility Mixx. Als het aan de werkgevers ligt, krijgen werknemers zelf namelijk steeds meer inspraak in de invulling van hun zakelijke kilometers.

Uit het onderzoek van Mobility Mixx blijkt dat de interesse in het mobiliteitsbudget binnen het bedrijfsleven vrij hoog is. Momenteel maakt nog maar een op de twintig bedrijven gebruik van deze oplossing, hoofdzakelijk in de non-profitsector en de zakelijke dienstverlening. Mobility Mixx bevestigt dat er voorzichtig een verschuiving ontstaat binnen het bedrijfsleven. Met een mobiliteitsbudget kunnen werknemers ad hoc kiezen welk vervoermiddel zij inzetten voor een zakelijke reis. Zij maken in dit geval zelf de afweging hoe zij op dat moment het meest efficiënt en voordelig kunnen reizen.

Directeur Paul Wessels: “Steeds vaker klinkt het verzoek vanuit werkgevers dat zij hun werknemers willen betrekken bij de invulling van hun zakelijke mobiliteit. Vooral uit kostenoverwegingen of duurzaamheidmotieven. Wij adviseren deze bedrijven om in dit geval het mobiliteitsbudget te overwegen. Door de achterliggende financiële stimulans wegen gebruikers hun vervoersopties zorgvuldig af: het deel van het budget dat ze niet uitgeven aan hun zakelijke vervoer komt namelijk ten goede aan hen zelf. Dit leidt vanzelf tot efficiëntie en lagere kosten.”

Nieuwe mobiliteitskaart neemt vlucht
Maar niet alleen het mobiliteitsbudget komt steeds meer in trek. De mobiliteitskaart zal naar verwachting vanaf 2013 al een vlucht nemen. Vanaf dat moment komt er voor het eerst een volledig geïntegreerde kaart voor alle vormen van zakelijke mobiliteit. Tot op heden was het aanbieden van een eigen OV-chipkaart voorbehouden aan de openbaar vervoerbedrijven en Trans Link Systems (TLS). Mobility Mixx is een van de eerste nieuwe onafhankelijke partijen die deze kaart onder eigen naam – de Mobility Card – in de markt zal zetten. Met deze kaart kunnen zakelijke reizigers niet alleen inchecken en uitchecken bij alle vormen van openbaar vervoer, maar ook gebruik maken van deel- en huurauto’s, tanken en parkeren.

Huidige stand van zaken
Ruim een derde van de werknemers in Nederland is tijdens zijn werk met regelmaat onderweg. Momenteel gebruikt het gros van hen hiervoor de traditionele vervoersopties, zoals de auto (87%) en de fiets (73%), gevolgd door de bus (53%) en de trein (50%).

[einde bericht]

Paul Wessels
Steeds vaker klinkt het verzoek vanuit werkgevers dat zij hun werknemers willen betrekken bij de invulling van hun zakelijke mobiliteit. Vooral uit kostenoverwegingen of duurzaamheidmotieven. Wij adviseren deze bedrijven om in dit geval het mobiliteitsbudget te overwegen. Door de achterliggende financiële stimulans wegen gebruikers hun vervoersopties zorgvuldig af: het deel van het budget dat ze niet uitgeven aan hun zakelijke vervoer komt namelijk ten goede aan hen zelf. Dit leidt vanzelf tot efficiëntie en lagere kosten.
Paul Wessels
Over Mobility Mixx

Mobility Mixx ondersteunt al meer dan tien jaar grotere ondernemingen en (semi-)overheden bij het zo efficiënt mogelijk afhandelen van zakelijke reizen door werknemers. Daartoe biedt Mobility Mixx een breed pakket aan eigentijdse middelen zoals een zakelijke OV-chipkaart, zakelijke deelauto’s en persoonlijke mobiliteitsbudgetten, met daarbij deskundig advies. Het Mobility Mixx-systeem verwerkt op jaarbasis meer dan 50 miljoen zakelijke kilometers van enkele tienduizenden werknemers van bedrijven en overheden als Albert Heijn, Delta Lloyd, Nuon, het ministerie van I&M, RDW, Rijkswaterstaat en een twintigtal provincies en gemeenten. Mobility Mixx maakt een eind aan alle losse declaraties en geeft werkgevers inzicht in het reisgedrag van werknemers en de kosten daarvan.

Voor meer informatie kijkt u op: www.mobilitymixx.nl

Deel deze release

Laatste nieuws