Utrecht,
25
maart
2013
|
12:20
Europe/Amsterdam

Ambassade investeert met Nederlandse ondernemers in einde honger Benin

Ambassadeur en delegatie investeerders tekenen overeenkomst in Cotonou

Opening+epicentrum+Benin

De Nederlandse ambassade in Benin tekent vandaag met een delegatie investeerders een overeenkomst om samen te werken aan het einde van honger in het West-Afrikaanse Benin. De ambassade investeert mee in Katakle, het speciale fonds voor ontwikkelingssamenwerking van The Hunger Project in Benin. In de komende vier jaar zal de ambassade 2 miljoen euro bijdragen aan het fonds. Andere deelnemers zijn 48 toonaangevende Nederlandse ondernemingen en een tiental ondernemende stichtingen. Met het geld uit het Katakle investeringsfonds kan The Hunger Project in Benin achthonderdduizend mensen helpen zelfstandig een hongervrij bestaan op te bouwen.

De ambassade maakte het nieuws maandag 25 maart bekend, tijdens de jaarlijkse investeerdersreis van The Hunger Project. Tijdens deze week bezoeken 30 vertegenwoordigers van de Nederlandse bedrijven en stichtingen de projecten in Benin, om het resultaat van hun investering in het einde van de honger met eigen ogen te aanschouwen. De Nederlandse ambassade in Benin wil de komende vier jaar grote stappen maken op het gebied van voedselzekerheid. De werkwijze van The Hunger Project sluit hier volgens de ambassade goed bij aan. Jos van Aggelen, ambassadeur in Benin: “Met onze bijdrage willen we ons vertrouwen uitspreken in de aanpak van The Hunger Project en daarmee de samenwerking met Nederlandse private instellingen verder versterken. Naast directe steun aan voedselzekerheid en zelfredzaamheid, hopen wij dat meer bedrijven de weg naar Benin zullen vinden met investeringen die de band tussen Nederland en Benin op lange termijn zullen verstevigen."

Ambassade aan boord
Katakle-voorzitter en investeerder Carel van Bemmelen reageert verheugd: "We hebben er drie jaar aan gewerkt om de ambassade aan boord te krijgen, en eigenlijk dacht ik niet dat het nog wat zou worden. Maar nu hebben ze dan toch echt begrepen wat zoveel Nederlandse en Beninese ondernemers al lang weten. Dit is een prima manier om te investeren in het einde van de honger.''

Het werk van The Hunger Project in Benin wordt belangeloos gefinancierd door een groep Nederlandse ondernemers en ondernemende stichtingen, die samen de Katakle groep vormen. Deelnemers zijn onder andere HAK, NPM Capital, Inbak, Dura Vermeer, MC Cann, Royaan, Auping en Delicia, en ondernemende stichtingen zoals familiestichting van Oord, Femi, Humana en de Nationale Postcode Loterij. In 2010 presenteerde de Katakle-groep haar plannen om de honger in het Afrikaanse land Benin structureel aan te pakken.

Ondernemerschap en zelfredzaamheid
De Nederlandse ambassade gaat de komende vier jaar mee participeren in het Katakle fonds. Doel van de samenwerking is tien procent van de boerenbevolking van Benin blijvend zelfredzaam en vrij van armoede te krijgen. Daarvoor is in totaal zestien miljoen euro nodig. Met het succes van het zelfredzaamheidsmodel van The Hunger Project is het de bedoeling dat Benin het werk daarna zelf verder doorzet. De Katakle-groep maakte eind oktober nog bekend de wervingsdoelstellingen wegens succes naar boven bij te stellen. Om het ideale budget te bereiken is de komende jaren nog ongeveer 300.000 euro per jaar extra nodig.

Pascal Djohossou, directeur van The Hunger Project in Benin: “De steun van de Nederlandse ambassade is een fantastische aanvulling op onze financiering voor het ambitieuze project in Benin. Met onze constructieve aanpak kunnen we meer en meer mensen in dit land stimuleren om een hongervrij bestaan op te bouwen. Onze focus ligt op ondernemerschap en zelfredzaamheid. Ik ben blij dat de ambassade inziet dat die twee begrippen de sleutel zijn naar een hongervrij Benin.”

Deel dit bericht

Laatste nieuws