Rotterdam,
31
augustus
2012
|
16:39
Europe/Amsterdam

Stijging nettowinst Acomo in eerste halfjaar 2012: + 11% tot € 13 miljoen

Interim dividend € 0,15 (+ 15%)

Nieuwsfeiten:
  • Continuering van actieve handel in uitdagende omgeving
  • Nettowinst € 13 miljoen (HJ 2011: € 11,7 miljoen; + 11%)
  • Winst per aandeel: € 0,559 (HJ 2011: € 0,503; + 11%)
  • Interim-dividend: + 15% tot € 0,15 per aandeel (HJ 2011: € 0,13)
  • Investingsprojecten op schema

Amsterdam Commodities N.V. (Acomo) behaalde in het eerste halfjaar van 2012 een geconsolideerde omzet van € 300,6 miljoen (HJ 2011: € 271,4 miljoen, + 11%) en een nettowinst van € 13,0 miljoen (HJ 2011: € 11,7 miljoen, + 11%). Deze resultaten weerspiegelen de continuering van de sterke handelsprestaties van de groepsmaatschappijen gedurende de eerste zes maanden. Zij zijn mede te danken aan een sterkere US dollar ten opzichte van de euro, met als gevolg een positief effect op de in euro gerapporteerde resultaten van de groepsmaatschappijen die in US dollar commodities handelen. De geconsolideerde halfjaarcijfers bevatten tenslotte een eenmalige last met betrekking tot de 16% extra belasting over betaalde personeelsbeloningen die als gevolg van het Lenteakkoord is ingevoerd.

Algemene ontwikkelingen
Het consumentenvertrouwen en de consumptie in het Westen leden onder de wereldwijde economische recessie en de zware fiscale maatregelen in vele landen. Eind 2011/begin 2012 zagen we na de haast ononderbroken prijsstijgingen van vele voedingsgrondstoffen sinds 2010 een prijsdaling bij een aantal producten. Sindsdien zijn de prijzen van vele producten opnieuw gestegen door de vraag vanuit opkomende economieën in combinatie met klimatologische en politieke ontwikkelingen die een impact hebben op de oogsten en de handelsstromen. Hoge prijzen beïnvloedden consumptie en volumes, in het bijzonder in economisch zware tijden.

De eerder genoemde prijsontwikkelingen werden in Europa verder versterkt door de zwakke koers van de euro ten opzichte van de US dollar als gevolg van de eurocrisis. In het eerste halfjaar van 2012 nam de waarde van de US dollar met gemiddeld 8% toe in vergelijking met dezelfde periode in 2011.

Bedrijfsactiviteiten
Alle groepsactiviteiten waren winstgevend. Catz International (specerijen, noten, gedroogde vruchten) heeft wederom de grootste bijdrage geleverd aan de geconsolideerde omzet en resultaten van de groep. De handelsactiviteiten bleven op het hoge niveau van het eerste halfjaar van 2011 ondanks een rustiger prijsverloop van verschillende grondstoffen. Red River Commodities in North Dakota, VS (productie en distributie van eetbare zaden, vooral zonnebloempitten) behaalde hogere resultaten, mede als gevolg van de gestegen vraag en verkoop van vogelzaad dankzij lagere prijzen voor zonnebloempitten en andere grondstoffen. In het eerste halfjaar waren de omstandigheden in de landbouw gunstig maar sinds enige weken worden de Amerikaanse landbouwregio’s getroffen door de heftigste hittegolf en droogtes van de afgelopen 56 jaar. De gevolgen van deze situatie op de zonnebloempittenoogst en uiteindelijk op de consumptie zijn nog onduidelijk.
Van Rees (thee), gevestigd in Rotterdam, zag een toename van de bedrijfsresultaten dankzij hogere prijzen en strikt werkkapitaal- en overhead management. De theeprijzen bleven hoog door mindere oogsten als gevolg van een tekort aan regen, met name in Kenia en Sri Lanka.
Bij King Nuts & Raaphorst (noten en rijstcrackers) werden de verkoopvolumes en -marges beïnvloed door de lagere consumptie van de duurdere noten door eindgebruikers. Daarnaast werd de export van rijstcrackers vanuit China (de grootste producent wereldwijd) naar de EU door de Chinese autoriteiten tijdelijk stil gelegd, doordat het niet mogelijk was om de kwaliteit van de producten te certificeren conform de strenge EU normen. De export vanuit China neemt sinds juli weer langzaam toe dankzij betere productie- en toetsingscontroles.
De distributie- en mengactiviteiten in voedingsingrediënten (TEFCO en Snick EuroIngredients) blijven groeien. Belangrijke successen die werden behaald zullen de komende jaren bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze activiteiten.

Huidige ontwikkelingen
• Het bouwen van een nieuwe fabriek voor het verwerken van zonnebloempitten in Lubbock, Texas (VS), verloopt voorspoedig en genereert veel interesse vanuit de markt. De teams van Red River Commodities liggen op schema om vóór het einde van 2012 de activiteiten op te starten.
• Op 31 juli 2012 hebben Snick EuroIngredients en de Amerikaanse voedingsmiddelenmultinational Cargill bekend gemaakt dat zij een exclusief distributiecontract hebben afgesloten voor de Benelux. Met ingang van 1 oktober 2012 zal Snick EuroIngredients in samenwerking met TEFCO EuroIngredients een ruim assortiment van Cargill producten zoals zetmeel, zoetstoffen, dextrose en texturizers gaan distribueren in de Benelux. Dit is een belangrijke stap in de realisatie van de groeistrategie van de voedingsmiddelenactiviteiten van de Groep.
• Snick EuroIngredients heeft tevens in juli 2012 de officiële vergunningen verkregen voor de bouw van een nieuw pand waarin de opslag-, meng- en kantooractiviteiten zullen worden samengevoegd. De nieuwe locatie zal bijdragen aan de verdere groei en efficiency van de activiteiten.

Vooruitzichten 2012
De halfjaarresultaten waren goed. De recente financiële ontwikkelingen in de Verenigde Staten en de Europese Unie weerspiegelen structurele onevenwichtigheden die naar verwachting veel tijd zullen vragen om te veranderen. Klimatologische fenomenen zoals de huidige droogte in de Verenigde Staten en een mogelijke El Niño in de tweede helft van het jaar kunnen eveneens een belangrijke impact hebben op de landbouwactiviteiten wereldwijd. Door diversificatie van de activiteiten van de Groep worden een verdere groei en een hogere stabiliteit van de resultaten nagestreefd, ook te midden van onvoorspelbare en onbeheersbare marktomstandigheden. Wij hebben vertrouwen in de ervaring en de marktkennis van al onze handelsteams om van 2012 opnieuw een succesvol jaar te kunnen maken voor de aandeelhouders.

Interim-dividend
Directie en Commissarissen hebben besloten een interim-dividend uit te keren van € 0,15 per aandeel (2011: € 0,13, + 15%). Het interim-dividend wordt op 14 september 2012 betaalbaar gesteld. De aandelen Acomo gaan ex-dividend op 5 september 2012.
Directie en Commissarissen

[Einde bericht]

Boilerplate

Over Amsterdam Commodities N.V. (Acomo)
Amsterdam Commodities N.V. (Acomo) is een wereldwijd toonaangevend handelshuis op het gebied van specerijen (Catz International), thee (Van Rees), zaden (Red River Commodities), noten (King Nuts) en ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie (TEFCO EuroIngredients en Snick EuroIngredients) en handelt in meer dan 90 landen. De aandelen Acomo noteren aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam sinds 1908.

Deel deze release

Laatste nieuws