Rotterdam,
11
juli
2014
|
07:45
Europe/Amsterdam

Versterking positie in de Europese eetbare zadenmarkt

Amsterdam Commodities neemt Duits zadenhandelaar SIGCO over

Amsterdam Commodities N.V. (‘Acomo’), de aan Euronext Amsterdam genoteerde handelsonderneming in specerijen, noten, thee, zaden en voedingsingrediënten, heeft overeenstemming bereikt en een overeenkomst getekend inzake overname van 100% van de aandelen in SIGCO Warenhandel GmbH (‘SIGCO’), gevestigd in Hamburg, Duitsland.

Met deze relatief kleine acquisitie, die direct zal bijdragen aan de winst per aandeel, versterkt Acomo haar bestaande activiteiten in de handelsketen van eetbare zaden.

SIGCO is vooral actief in de Duitse markt met de handel en distributie van eetbare zaden zoals maanzaad, sesamzaad, zonnebloemzaden en pompoenzaden. De onderneming is een betrouwbare partner van zowel leveranciers als afnemers met een sterke positie in de Duitse bakkerijindustrie waar aanzienlijke hoeveelheden eetbare zaden worden verwerkt. Daarnaast introduceert SIGCO het product Sunnypaste® in de markt, een vernieuwende en innovatieve spread gebaseerd op zonnebloempitten.

De oorsprong van het familiebedrijf SIGCO gaat terug naar 1891 toen de fundamenten werden gelegd via de onderneming Messrs. H.A. & Gustav Küchler. Met dat verleden voegt ook SIGCO wederom een belangrijk stuk familiegeschiedenis toe aan Acomo.

SIGCO zal onder leiding van de bestaande directeur, Lars Reinecke, zelfstandig blijven opereren.

Erik Rietkerk, CEO van Acomo, is enthousiast over de voorgenomen overname: “SIGCO is een uitstekend geleide onderneming die goede en stabiele marges realiseert wat wijst op een zeer solide marktpositie. SICGO opent voor ons nieuwe mogelijkheden in de Duitse markt en zal direct gaan bijdragen aan de winst per aandeel. Hiermee voldoet deze overname aan de strenge financiële criteria die wij al jaren hanteren bij mogelijke overnames.”

Oprichter en directeur Peter Reinecke voelt zich zeer comfortabel: “De overname door Acomo is een garantie voor de continuïteit en de verdere uitbouw en groei van SIGCO. De culturen van beide ondernemingen passen goed bij elkaar. We worden onderdeel van een sterke groep terwijl onze primaire onafhankelijkheid als onderneming behouden blijft.”

De totale overnameprijs, waarover geen inhoudelijke mededelingen worden gedaan, zal worden voldaan in cash. De Raad van Bestuur verwacht de acquisitie formeel af te kunnen ronden voor eind augustus 2014 nadat de vereiste goedkeuring is verkregen van de Duitse kartelautoriteiten.

Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur

Boilerplate

Over Amsterdam Commodities N.V. (Acomo)
Amsterdam Commodities N.V. (Acomo) is een wereldwijd toonaangevend handelshuis op het gebied van specerijen (Catz International), thee (Van Rees), zaden (Red River Commodities), noten (King Nuts) en ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie (TEFCO EuroIngredients en Snick EuroIngredients) en handelt in meer dan 90 landen. De aandelen Acomo noteren aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam sinds 1908.