Rotterdam,
20
oktober
2016
|
18:32
Europe/Amsterdam

Acomo CEO Rietkerk vertrekt in mei 2017

Amsterdam Commodities NV (Acomo), het aan de Amsterdamse Euronext genoteerde handelshuis, meldt dat CEO Erik Rietkerk (56) de Raad van Commissarissen heeft geïnformeerd vanaf mei 2017 niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn als bestuursvoorzitter.

Erik Rietkerk maakte in 2013 de overstap van de productie van en handel in palmolie en oleochemische producten naar de handel in specerijen, thee, eetbare zaden en voedselingrediënten. In mei 2013 volgde hij toenmalig managing director Stephane Holvoet op.

Bernard Stuivinga, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Acomo, zegt in een toelichting: “Erik’s besluit komt niet als een verrassing. We spreken vaak met elkaar en de samenwerking is heel constructief. Vandaar dat we ook over zijn persoonlijke afwegingen goed van gedachten hebben gewisseld en natuurlijk zijn uiteindelijke keuze respecteren.”

Rietkerk werd in 2013 benoemd voor een termijn van vier jaar tot mei 2017. “Dat was voor iedereen duidelijk. In het kader van diezelfde duidelijkheid heb ik er voor gekozen de Raad van Commissarissen tijdig in te lichten dat ik niet meer beschikbaar zou zijn voor een nieuwe termijn. Zij heeft nu meer dan voldoende tijd om aan de slag te gaan met mijn opvolging”, zegt Erik Rietkerk. “Ik blijf gewoon in functie tot mei 2017. Om die reden, en uit respect voor de onderneming, past het niet dat ik voor die tijd nadere mededelingen zal doen over mijn toekomstplannen.”

Onder leiding van Rietkerk deed het handelshuis twee kleinere overnames en zette het in op het verder verduurzamen van de handelsketens waarin de dochterbedrijven actief zijn. In 2014 noteerde Amsterdam Commodities een recordwinst van € 33,1 miljoen. 2015 was een stabiel jaar met een netto winst van € 32,3 miljoen.